Risicomanagement is niet alleen een instrument om risico’s te beheersen maar juist het instrument om ons te helpen bewust stil te staan bij welke risico’s acceptabel zijn. Op die manier ontstaat er een goede en verantwoorde balans tussen risico’s nemen en risico’s beheersen. Ambities formuleren, doelen realiseren en projecten mogelijk maken, het brengt altijd risico’s met zich mee. En ook niets doen kan leiden tot risico’s.
In 2021 is, door onder andere het thuiswerken, meer inzicht gekomen in de risico’s die kunnen ontstaan door ineffectieve dialoog en samenwerking. Dit heeft geleid tot een beter risicobewustzijn van de MogelijkMakers en dialoog over onzekerheden, de uit te voeren werkzaamheden en mogelijke beheersmaatregelen. In 2021 is hiervoor risicomanagement, vaker dan in vorige jaren, als werkmethode gebruikt. Naast het continueren van de dialoog rondom de (financiële) risico’s zijn dit jaar ook stappen gezet om zaken goed vast te leggen waarbij het leidend principe ‘maximum gezond verstand, minimum bureaucratie’ geldt. Aantal concrete resultaten van 2021 op een rij:
- zijn de frauderisico’s in beeld gebracht en zijn de voorbereidingen getroffen voor het formaliseren van de wijze waarop de frauderisco’s worden beheerst;
- is het risicoprofiel sociaal domein geactualiseerd;
- zijn nieuwe risicoanalyses gemaakt, zoals bij het project Steenenburg en over duurzaamheid: zonnevelden en REKS;
- zijn er concrete beheersmaatregelen geformuleerd: o.a. verduurzaming De Vennen;
- is er ook weer aandacht geweest voor de financiële risico’s rondom het coronabeleid.