9.1 Woningbouw
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
We spelen in op de behoeften (vraag) van de woonconsument en voldoen aan de volkshuisvestelijke opgave. Op deze manier draagt consumentgericht, levensloopbestendig, circulair en duurzaam bouwen bij aan een uitgebalanceerd en gevarieerd woningaanbod.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Na vaststelling van de Woonvisie en de actualisatie van de provinciale prognose is het aantal initiatieven voor nieuwbouw toegenomen.
- In 2021 was er voldoende flexibiliteit in de woningvoorraad voor particuliere initiatieven. Er is dan ook geen enkel particulier initiatief afgewezen om uitsluitend programmatische redenen.
- De Kavelwinkel verkocht 25 kavels voor het realiseren van woonwensen van particuliere kopers.
- Er zijn in 2021 circa 200 nieuwe woningen gebouwd.
- Door de raad zijn de Kaders Prestatieafspraken 2022-2025 vastgesteld. Binnen dit kader heeft het college prestatieafspraken met Woonveste en de huurdersverenigingen gemaakt.
- 40% van het woningbouwprogramma voor de komende tien jaar is vastgelegd in ‘harde plancapaciteit’. Door het onherroepelijk worden van Plan Steenenburg zijn er 226 woningen aan de ‘harde planvoorraad’ toegevoegd. Door de vertraging van de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL) laat verdere vastlegging van de plancapaciteit nog even op zich wachten.
- In 2021 is ambtelijk onderzocht welke uitbreidingsmogelijkheden er zijn voor de huidige woonwagencomplexen. In de eerste helft van 2022 komt dit op de bestuurlijke agenda.
9.2 Doorstroming en betaalbaarheid
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
In overleg met corporaties en marktpartijen het op peil houden van de voorraad betaalbare (huur)woningen voor doelgroepen met lage(re) inkomens.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Doorstroming
- Gemeente en Woonveste hebben voorbereidingen getroffen voor flexwoningen bij sportpark De Hoge Heide.
- In 2021 is Woonveste gestart met de pilot voor loting om zo de kansen voor woningzoekenden met weinig wachttijd (bijvoorbeeld jongeren) te vergroten.
- Betaalbaarheid
- De huur voor sociale huurwoningen is in 2021 conform het sociaal huurakkoord met niet meer dan de inflatie gestegen;
- Woonveste is bezig programma’s voor de verduurzaming van de woningvoorraad en als gemeente hebben we dit mogelijk gemaakt.
- Sociale woningbouwopgave
- In 2021 is er een beperkt aantal sociale huurwoningen toegevoegd aan onze totale voorraad. Vooral in 2020 zijn er nieuwe huurwoningen opgeleverd en er volgen er meer in 2022. De doelstelling om in de periode 2018 – 2022 300 nieuwe sociale huurwoningen te realiseren is nagenoeg gehaald.
9.3 Wonen en zorg
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Levensloop geschikte woningen: vergroten van de mogelijkheden om zo lang mogelijk in een reguliere woning te blijven wonen.
- Faciliteren van initiatieven gericht op wonen in combinatie met zorg, die inspelen op de lokale behoefte.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- In regio Hart van Brabant is gestart met het opstellen van een woonzorganalyse. Deze analyse moet per gemeente op kernniveau vraag en aanbod naar wonen in combinatie met zorg beter in beeld brengen.
- Met Woonveste is afgesproken het aandeel vrijkomende sociale huurwoningen, dat is gereserveerd voor bijzondere doelgroepen, te verhogen van 10 naar 15%. Aanvullend daarop wordt gewerkt aan creatieve oplossingen ter vergroting van het aandeel sociale verhuur. Denk hierbij aan transformatie van winkelpanden en de realisatie van flexwoningen.
- In samenspraak met Woonveste en Mijzo is nadere invulling gegeven aan het visiedocument ‘’Langer en beter thuis wonen voor ouderen in de gemeente Heusden’’. In het verlengde daarvan is groen licht gegeven voor de realisering van een woonzorgvoorziening op de locatie Heverslo in Oudheusden.
- We faciliteerden diverse initiatieven op het gebied van wonen in combinatie met zorg. Deze zijn in verschillende stadia van ontwikkeling.
9.4 Bestemmingsregelingen
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
Alle bestemmingsregelingen zijn actueel en digitaal te raadplegen. Actueel wil zeggen dat er geen urgentie of noodzaak is om vooruitlopend op het toekomstige omgevingsplan een bestemmingsplan vast te stellen. Daarnaast worden verordeningen, die vanaf 2022 onder de Omgevingswet komen te vallen en uiteindelijk opgaan in het omgevingsplan, zoveel mogelijk direct toegankelijk gemaakt voor onze inwoners.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- We hebben afgelopen jaar twaalf bestemmingsplannen vastgesteld voor particuliere en gemeentelijke initiatieven.
- We hebben een bestemmingsplan vastgesteld ten behoeve van de regulering van kamerbewoning.
9.5 Grondexploitatie
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Verminderen grondposities.
- Adequaat kostenverhaal.
- Risicomanagement en financieel optimaal resultaat.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- De boekwaarde nam gestaag af in 2021 met name door verkopen in Geerpark, Metal Valley en ‘t Hoog. De boekwaarde kan verder dalen bij de start van projecten als Steenenburg en De Grassen.
- De kavelwinkel is in 2021 voortvarend van start gegaan met de verkoop van vrije kavels voor Steenenburg. Gezien de grote belangstelling start de volgende fase van de verkoop begin 2022.
- Om kosten beter te kunnen verhalen, is in 2021 gestart met het opstellen van een Nota kostenverhaal opgesteld.
- Door het onherroepelijk worden van het bestemmingsplan Steenenburg nam het risicoprofiel af.
- Een vervolg van De Grassen is mogelijk zodra de GOL van start kan. Na een positieve tussenuitspraak van de Raad van State over de GOL komt ook een vervolg van De Grassen dichterbij. Dit vervolg is in voorbereiding.
9.6 Omgevingswet
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
Gemeente Heusden is bij inwerkingtreding van de Omgevingswet in 2022 / 2023 inhoudelijk en organisatorisch klaar voor het toepassen van het instrumentarium van deze wet.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- In 2021 is gewerkt aan de totstandkoming van de omgevingsvisie.
- De verordening fysieke leefomgeving is vastgesteld.
- We hebben diverse organisatorische aanpassingen gedaan om de gemeente voor te bereiden op de komst van Omgevingswet.
9.7 Geerpark
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Geerpark ligt aan de westzijde van Vlijmen. Hier worden circa 800 woningen ontwikkeld in een groene, waterrijke, duurzame nieuwbouwwijk. Het plangebied is ongeveer 48 hectare groot. Samen met Woonveste pakt de gemeente de realisatie van het gebied op met als ambitie van Geerpark één van de meest duurzame nieuwbouwwijken van Nederland te maken. Duurzaam in drie opzichten: economisch, ecologisch en sociaal. Woonveste heeft ongeveer 65% van de grond in bezit. De gemeente ongeveer 25% en 10% is in handen van overige eigenaren.
- Geerpark is in 2010 verkozen tot excellent gebied wat betekent dat er een strengere EPC (energieprestatie coëfficiënt van een gebouw) gehanteerd mag worden dan wettelijk toegestaan is. Daarnaast betekent het dat kennis en ervaring uitgewisseld kan worden met de 20 andere excellente gebieden en dat er een subsidie van € 100.000 is toegekend. Na beëindiging van de regeling voor excellente gebieden werd uitgegaan van Nul op de meter woningen (NOM) en woningen die NOM geschikt zijn, maar waar nog geen zonnepanelen op zijn aangebracht. Voor de vervolgfasen geldt echter dat alle projectmatige woningen in Geerpark NOM woningen zijn.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- In 2021 zijn in Geerpark de deelgebieden Goedemorgen (fase 1c), Morgenrood (3a) en een deel van de woningen in deelgebied Tot Morgen (fase 2b1) opgeleverd. In september vond een groot buurtfeest plaats in Geerpark, gecombineerd met de oplevering van fase 1C.
- In 2021 is de openbare ruimte in Hof van Morgen (laatste gedeelte fase 1b), Goedemorgen deel 4 (fase 1c) en Morgenrood (fase 3a) woonrijp gemaakt.
- De overdracht van het openbaar gebied van (deels) 1a, 1b en 1c van Woonveste naar gemeente inclusief de financiële afrekening kan eind 2021/begin 2022 worden afgerond
- In het voorjaar van 2021 zijn 36 koopwoningen van fase 2b2 op de markt gezet en in een mum van tijd verkocht. De bouw van deze woningen start in het eerste kwartaal van 2022.
- Voor deelgebied Nieuwe Morgen (fase 2c) zijn in 2021 de voorbereidingen voor het bouwrijp maken gestart. In deelgebied 2c1 zal in het eerste kwartaal van 2022 worden gestart met het bouwrijp maken van het gebied.
- Voor de ontwikkeling van het zuidelijk deel van Morgenrood (fase 3b) worden gesprekken gevoerd met ontwikkelaar Kalliste. Het ziet er naar uit dat Kalliste deze gronden gaat overnemen van woningstichting Joost om deze vervolgens in ontwikkeling te brengen.
- In 2021 zijn de plannen voor de rotonde Abt van Engelenlaan/Mortelweg verder uitgewerkt. Vooral de afstemming met nutspartijen (waaronder Enexis voor het verleggen van een hogedruk gasleiding) vraagt nadere aandacht. In de loop van 2022 kan het bestemmingsplan in procedure worden gebracht.
9.8 De Grassen
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
De gemeente Heusden en Van Wanrooij Projectontwikkeling willen De Grassen in Vlijmen ontwikkelen tot een nieuw woongebied. In het gebied (circa 40 hectare) is een programma beoogd van circa 800 woningen dat zijn aftrek moet vinden bij woonconsumenten uit de gemeente zelf en de wijde regio van Den Bosch tot Waalwijk.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- De plannen voor De Grassen en de Vijfhoevenlaan zijn in grote mate afhankelijk van de voortgang in de beroepsprocedure over het Provinciale Inpassingsplan (PIP) voor de GOL. De Raad van State moet nog een definitieve uitspraak doen in deze beroepsprocedure.
- In 2021 is het ruimtelijke en beleidsmatige kader voor de ontwikkeling van De Grassen geactualiseerd. Het Masterplan De Grassen dateert uit 2013 en sindsdien is een aantal aspecten gewijzigd. Er zijn bijvoorbeeld nieuwe inzichten in de woningbouwopgave, verduurzaming, afval en gezondheid. De nieuwe inzichten zijn opgeschreven in een Oplegnotitie Masterplan De Grassen, die een aanvulling vormt op het Masterplan uit 2013. De gemeenteraad stelde de Oplegnotitie vast in de vergadering van 21 december 2021. Samen vormen deze documenten het kader voor de verdere ontwikkeling van De Grassen.
- In De Grassen wordt ook ruimte geboden voor maatschappelijke voorzieningen. Het afgelopen jaar is gesproken met Stichting Scala over de uitgangspunten voor de vervangende nieuwbouw voor De Bussel in De Grassen. De hoofdlijnen zijn helder, maar de onzekerheid rondom de GOL vertraagt de voortgang. In september 2021 besloot de gemeenteraad bij de vervangende nieuwbouw voor De Bussel een sportzaal te bouwen om naast bewegingsonderwijs extra ruimte te bieden voor de beoefening van binnensport. Voor de komst van het Gezondheidscentrum is gesproken met de initiatiefnemers. De initiatiefnemers hebben zich inmiddels verenigd in een coöperatie, waarmee het college begin november 2021 een intentieovereenkomst ondertekende om de haalbaarheid van een gezondheidscentrum in De Grassen verder te onderzoeken.
- Er is een koppeling gelegd tussen de start van een ruimtelijke procedure en het verkrijgen van duidelijkheid over de doorgang van de GOL.
- Om voorbereid te zijn, zijn de voorbereidingen voor een bestemmingsplanprocedure in 2021 gestart. In dat kader is gesproken met enkele omwonenden om een beter beeld te krijgen van eventuele aandachtspunten. Er is meerdere malen gesproken met de bewoners van De Jonglaan, waarvan de achtertuinen grenzen aan De Grassen. Dit heeft nog niet geleid tot een definitieve kavelopzet en ruimtelijke invulling, maar wel is over en weer een beter begrip ontstaan van belangen, wensen en mogelijkheden. Ook worden er stappen gezet naar een oplossingsrichting.
- Om nog een beter beeld te krijgen van aandachtspunten, start begin 2022 een digitaal participatietraject met direct omwonenden van De Grassen fase 2. Dit zijn degenen die direct worden beïnvloed door de komst van nieuwe woningen in fase 2, omdat hun achtertuinen grenzen aan fase 2 of omdat zij direct uitkijken op het projectgebied.
- De uitkomsten van dit participatietraject worden betrokken bij het ontwerpbestemmingsplan. Het college koos ervoor het voorontwerpbestemmingsplan over te slaan. Enerzijds omdat de kaders voor de ontwikkeling van De Grassen al vastliggen in het Masterplan en de Oplegnotitie. Anderzijds omdat we in lijn van de aankomende Omgevingswet kiezen voor een participatietraject voorafgaand aan de ruimtelijke planprocedure. Met dit participatietraject kan beter recht worden gedaan aan de belangen van de omwonenden en bestaat er ruimte voor het geven van reacties of visies op maat.
- Het proces naar een ontwerp voor herinrichting van de Vijfhoevenlaan is ook in 2021 in gang gezet. Begin 2021 is een eerste, vanwege de coronamaatregelen, participatieronde gehouden. Deze participatieronde heeft input opgeleverd van circa 500 betrokken inwoners. Dat was een mooi resultaat. Veel input betekent ook meer afwegingen. Naar aanleiding van de ontvangen input hebben we met het Verkeersmodel enkele berekeningen laten uitvoeren over mogelijke oplossingen voor de kruispunten op de Vijfhoevenlaan. Dit is geen makkelijke opgave gebleken en heeft daarom meer tijd gekost dan vooraf voorzien. Het najaar van 2021 is gebruikt om een schetsontwerp te maken voor de zone van de Vijfhoevenlaan. We willen begin 2022 een tweede participatieronde houden over de plannen voor de Vijfhoevenlaan. Met die uitkomsten kunnen we toewerken naar een Voorlopig en een Definitief Ontwerp. Die input kan ook weer worden gebruikt voor een aanbesteding van de werkzaamheden, maar daarvoor zijn we afhankelijk van de voortgang in de GOL-procedure.
9.9 Programma Dillenburg
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
Een integrale gebiedsontwikkeling van wonen, werken en sporten op en rond de locatie Dillenburg in samenhang met economische, ecologische en sociale belangen.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Een groot gedeelte van de bedrijfsbebouwing is al in gebruik. De nieuwbouw van de brandweerkazerne Drunen zal gerealiseerd worden op een kavel in de noordoosthoek van het plangebied. De laatst beschikbare kavel in de noordoosthoek is in optie en één kleinere kavel ten westen van het gezondheidscentrum is nog uit te geven.
- De laatst beschikbare particuliere woningbouwkavel hoek Prins Hendrikstraat/Chrysantenstraat is verkocht.
- De actualiteit is zodanig dat het afronden van de resterende open eindjes via de projectorganisatie geen toegevoegde waarde meer heeft. Daarom is het project afgesloten en wordt dit verder via de lijnorganisatie uitgevoerd. We stellen u, bij besluitvorming omtrent de jaarrekening, voor om de majeure project-status te laten vervallen.
9.10 Steenenburg
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
Met behoud van de landschappelijke, natuurlijke en historisch waarde van het gebied een hoogwaardige ruimtelijke ontwikkeling realiseren.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Na uitspraak van de Raad van State, is in maart 2021 het bestemmingsplan Steenenburg onherroepelijk geworden. Daarmee is de planologisch-juridische procedure afgerond.
- Begin 2021 is de bouwweg voor de high tech medische campus aangelegd. In dit tracé is ook het rioolstelsel voor Landgoed Steenenburg aangelegd, vanaf de campus naar het gemaal aan de Christiaan Huygensweg.
- In de zomer van 2021 is een grote persleiding verlegd om de realisatie van de campus en de patiowoningen mogelijk te maken.
- In november 2021 is het bouwrijp maken van de gebieden voor de patiowoningen (onderdeel Middengebied) en de bouwkavels (in het zuiden) gegund en gestart. Met deze werkzaamheden wordt het volledige rioolstelsel voor Landgoed Steenenburg afgerond, waarna alleen de uitleggers naar individuele woningen, hofjes van woningen en de appartementen nog moeten worden aangelegd. Dat gebeurt, zodra duidelijk is waar deze precies worden gebouwd. Het bouwrijp maken van de gebieden voor de patiowoningen en bouwkavels betekent onder meer het verwijderen van puinverharding, het verwijderen van de vijver bij het parkeerterrein, het verwijderen van overtollige leidingdelen van de oude persleiding, het graven van een nieuwe waterpartij bij de patiowoningen, het afgraven van gronden voor wadi’s tussen de bouwkavels en het ophogen van gronden voor de ‘terpen’ van de bouwkavels. Ook worden de bouwwegen aangelegd en nutstracés voorbereid. Al met al is het een omvangrijke klus.
- In november 2021 is samen met Natuur- en milieuvereniging Heusden gestart met de inrichting als natuurgebied van een gemeentelijk perceel aan de Hooibroeken.. Dit nieuwe natuurgebied is de compensatie voor het verlies aan NatuurNetwerk Brabant (NNB) binnen de projectgrenzen van Landgoed Steenenburg.
- In 2021 zijn conceptplannen gemaakt voor de compensatie van gekapte bomen. Deze compensatie gaat plaatsvinden in Landgoed Steenenburg zelf.
- In het voorjaar van 2021 is een huisstijl ontwikkeld speciaal voor Landgoed Steenenburg. Deze huisstijl is toegepast in de website Landgoed-steenenburg.nl, die kort na de zomer van 2021 live is gegaan. Hierbij is uitgegaan van de pijlers: bezoeken (natuur & kasteel), werken en wonen.
- In oktober 2021 startte de verkoop van de eerste fase van de bouwkavels. In totaal zijn 25 bouwkavels aangeboden en gereserveerd voor de duur van circa vier maanden. Eind maart 2022 moeten de reserveringen worden omgezet in koopovereenkomsten. De voorbereidingen voor de verkoop van een tweede fase (twintig bouwkavels) zijn in december 2021 gestart.
- De restauratie van het kasteel is feestelijk in oktober 2021 afgerond met de onthulling van ‘een knipoog’ aan het kasteel, die verwijst naar het voormalige Land van Ooit. In praktische zin moeten er nog enkele gevels worden gekeimd, maar deze blijven vooralsnog te vochtig om het keimwerk aan te brengen en garantie te krijgen. Het vocht heeft mogelijk jaren opgesloten gezeten achter de roze verf en het heeft tijd nodig om dit vocht uit de muren te krijgen. Ondertussen wordt wel gezocht naar mogelijkheden om dit te versnellen. Het resterende budget voor deze werkzaamheden is afgestemd met de provincie, als subsidieverstrekker, en gereserveerd binnen de grondexploitatie.
- Gedurende 2021 is intensief gesproken over de verkoop van het Middengebied (appartementen, patiowoningen en het kasteel). In april 2021 besloot het college de, met Jan Kelders Beheer op hoofdlijnen gemaakte, afspraken uit te werken in een overeenkomst. De complexiteit van de initiële afspraken heeft ertoe geleid dat voor de totstandkoming van de overeenkomst meer tijd nodig was dan op voorhand verwacht. Het college besloot 14 december 2021 tot het aangaan van de overeenkomst.